20 عامل خطرناک که ریسک ابتلا به سرطان را بالا می برد
به گزارش اخبار مشروح، طبق آمار بنیاد سرطان پوست، افرادی که قبل از سن 35 سالگی از صندلی های آفتاب گیر کنار ساحل استفاده می کنند خطر ابتلای خود به بیماری سرطان پوست را تا 75 درصد بالا می برند.
سرطان پس از بیماری های قلبی و عروقی دومین عامل مرگ و میر در دنیا به شمار می رود. تمامی سرطان ها نتیجه پیدایش عیب یا جهش ژنتیک در سیستم دی ان سلولی ما هستند. سلول های سرطانی رشد می کنند و با تشکیل تومور همچون ارتشی مخرب بدن ما را از پا درمی آورند.
برخی سرطان ها عامل ژنتیکی دارند و از این رو از کنترل ما خارج اند. با این حال بسیاری دیگر از سرطان ها به عوامل محیطی، نوع تغذیه و یا مصرف برخی مواد خاص برمی گردند. تحقیقات تا کنون ارتباط معنادار مصرف شماری از این مواد با بروز سرطان در بدن انسان ها را اثبات کرده است.
در زیر نگاهی می اندازیم به شماری از این مواد:
شکر
دانشمندان در حال حاصر می دانند که مصرف بیش از حد شکر نه تنها می تواند عامل دیابت باشد، بلکه سلول ها را نیز تخریب می کند و ریسک سرطان را در فرد بالا می برد. مطالعات جدید نشان می دهند شکر عامل رشد توده های سرطانی است، چرا که این توده ها از شکر به عنوان تغذیه برای بزرگ شدن استفاده می کنند.
یوهان تولین بیولوژیست مولوکولی در دانشگاه لوون بلژیک می گوید مصرف زیاد شکر چرخه بسته ای از تولید انرژی لازم برای رشد سلول های سرطانی را ایجاد می کند که بزرگ شدن توده ها در بدن را نتیجه می دهد.
غذا های آماده و فرآوری شده
هر غذایی که داخل پلاستیک پیچیده شده باشد، در مقیاس صنعتی تولید شود، تاریخ مصرف طولانی داشته باشد یا به صورت ساندویچی برای رفع سریع گرسنگی آماده شده باشد احتمال ابتلای فرد به سرطان را بالاتر می برد. محققان فرانسوی به تازگی نشان داده اند که میان افرادی که غذا های آماده می خورند و کسانی که درگیر سرطان می شوند ارتباط وجود دارد.
چای داغ
نوشیدن مایعات داغ، به اندازه ای که باعث سوختن زبان شود، از عوامل موثر در افزایش احتمال ابتلا به سرطان به شمار می رود. به تازگی یک تحقیق نشان داده است مردم شمال شرق ایران که روزانه دو فنجان چای داغ می نوشند 90 درصد بیشتر نسبت به ایرانیانی که صبر می کنند تا چای شان سرد شود احتمال ابتلا به سرطان مری دارند.
نوشیدنی ماته، که به صورت داغ سرو می شود، نیز باعث افزایش ابتلا به سرطان مری در میان مردم آمریکای جنوبی شده است. دانشمندان با این حال ریسک احتمال ابتلا به سرطان را در این موارد زیاد نمی دانند، اما توصیه می کنند که افراد قبل از نوشیدن مایعات داغ چند دقیقه صبر کنند.
دخانیات
هر چند شرکت های دخانیات برای سال ها کوشیده اند مضرات مصرف سیگار را کم نشان دهند، با این حال اکنون ثابت شده است که دود تنباکو شامل دستکم 70 ماده شیمیایی عامل سرطان است. این خطر تنها مخصوص خود سیگاری ها نیست. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) پیشتر اعلام کرده بود کسانی که در محل کار یا خانه در معرض دود سیگار هستند،20 تا 30 درصد بیشتر احتمال دارد که مبتلا به سرطان ریه شوند.
این در حالی است که سیگار های الکترونیکی نیز دست کمی از سیگار های واقعی ندارند. مطالعات اولیه جدید نشان می دهد احتمال بروز سرطان در مصرف کنندگان سیگار های الکترونیک بالاست چرا که این سیگار ها باعث به وجود آمدن تورم در دهان و ریه می شوند.
تابش مستقیم آفتاب به پوست
طبق آمار بنیاد سرطان پوست، افرادی که قبل از سن 35 سالگی از صندلی های آفتاب گیر کنار ساحل استفاده می کنند خطر ابتلای خود به بیماری سرطان پوست را تا 75 درصد بالا می برند.
تحقیقات همچنین نشان داده است حضور مرتب در زیر نور مستقیم آفتاب برای بیش از 15 دقیقه از عوامل افزایش سرطان است.
کار پیوسته با مواد شیمیایی سرطان زا
کارگرانی که با آلومینیوم سرو کار دارند، نقاش های ساختمانی، آرایشگرها، افراد شاغل در سالن های کاشت ناخن و زیبایی نیز به دلیل سر و کار داشتن با مواد شیمیای سرطان زا مستعد ابتلا به سرطان هستند.
کار شبانه
مرکز بین المللی مطالعه سرطان می گوید کار شبانه احتمالا به دلیل برهم زدن نظم خواب بدن، ریسک ابتلا به سرطان را در فرد افزایش می دهد.
نوشیدن آب آلوده به آرسنیک
از آنجا که پوسته زمین حاوی ماده سمی آرسنیک است، بسیاری از آب های زیرزمینی به درجات کم یا زیاد آلوده به این ماده هستند.سازمان دنیای بهداشت می گوید 140 میلیون نفر در 50 کشور دنیا آب حاوی آرسنیک می نوشند، امری که ریسک ابتلا به سرطان را در افراد بالا می برد.
گوشت کبابی باربی کیو
این درست است که درست کردن گوشت گوسفند، خوک یا مرغ و ماهی روی آتش مزه دلپذیری به آن ها می دهد، با این حال این روش پخت خطراتی را نیز دربر دارد.
بنابر اعلام نهاد ملی سرطان در آمریکا زمانی که این گوشت ها روی ذغال پخته می شوند، روغن و چربی خروجی از آن ها روی آتش می ریزد. تحقیقات نشان داده است که استنشاق دود و شعله حاصل از سوختن این روغن ها احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
دانشمندان اعتقاد ندارند که این مواد صددرصد عامل سرطان باشند، اما می گویند آن ها دی ان ای را به نحوی تغییر می دهند که ریسک ابتلا به سرطان بالا رود.
الکل
یک تحقیق روی 600 هزار نفر مصرف کننده الکل در 19 کشور دنیا نشان داد نوشیدن الکل با ابتلا به انواع سرطان های دستگاه گوارشی ارتباط دارد.
دود اگزوز
بنابر اعلام آژانس بین المللی مطالعات سرطان در دود خروجی از اگزوز خودرو ها بیش از 30 نوع ماده سرطان زا دیده می شود.
علاوه بر موارد بالا ماهی نمک سود (به دلیل میزان بالای نیترات و نیتریت و صدمه به بافت دی ان ای)، هات داگ، سوسیس بیکن و گوشت های فرآوری شده (به دلیل نحوه تولید، نمک اندود یا دودی کردن)، آفت کش های مزارع (که کشاورزان برای زمین های زراعی استفاده می کنند)، گرد و خاک ذرات حاصل از برش چوب در کارگاه های نجاری (که باعث افزایش ابتلا به سرطان سینوس می شوند)، چاقی مفرط، قرص های ضدبارداری (که اگر برای طولانی مدت استفاده شوند ریسک سرطان پستان را افزایش می دهند)، ایمپلنت پستان (به جهت ورود شیء خارجی سیلیکونی به بدن) و آلودگی هوا (به دلیل استنشاق ذرات معلق سمی) از دیگر مواردی هستند که در زندگی روزمره ممکن است با آن ها پیوسته سر و کار داشته باشیم.
منبع: یورو نیوز
منبع: فرادید