طرز تهیه آش بلغور گندم با گوشت و بدون گوشت
به گزارش اخبار مشروح، در این مقاله، طرز تهیه آش بلغور گندم به روش های بدون گوشت (شمالی)، با گوشت (هندی) و با آب قلم آموزش داده می گردد. آش بلغور گندم یکی از غذاهایی است که در شهرهای مختلف ایران و خارج از ایران به سبک های متفاوتی طبخ می گردد. وجود گندم در این غذا ارزش غذایی آش بلغور گندم را بسیار بالا برده است.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - آش بلغور گندم یکی از غذا های سنتی ایران است که در شهر های مختلف با مواد کم و بیش متفاوتی درست می گردد، اما بلغور گندم و حبوبات پای ثابت این غذا هستند. چاشنی آش بلغور گندم مانند سایر آش ها، پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ است. در این مقاله با طرز تهیه 3 نوع آش بلغور گندم با خبرنگاران همراه باشید.
1. طرز تهیه آش بلغور گندم بدون گوشت (شمالی)
آش بلغور گندم را می توان با گوشت یا بدون گوشت درست کرد، البته نوع بدون گوشت آن بیشتر به شمال ایران منسوب است که غالبا با گندم پوست کنده یا بلغور گندم پخته می گردد.
این آش برای 7-6 نفر مناسب بوده و زمان طبخ حدود 4-3 ساعت است.مواد لازم | |
بلغور گندم خیس خورده | 3 پیمانه |
نخود؛ لوبیا چیتی، عدس | 3 پیمانه |
اسفناج ساطوری | 1 کیلوگرم |
پیاز داغ | 5-6 قاشق غذاخوری |
روغن و نمک | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- بلغور گندم را با 12-10 پیمانه آب در قابلمه ای ریخته و روی حرارت ملایم به مدت 2 ساعت یا بیشتر بپزید تا کاملا نرم گردد و لعاب بدهد. در این فاصله چند بار هم بزنید تا ته نگیرد و اگر لازم بود کمی آب جوش به آن اضافه کنید.
- نخود و لوبیا را از شب قبل خیس نموده و سپس با 5-4 پیمانه آب روی حرارت ملایم به مدت 2 ساعت یا بیشتر بپزید تا کاملا نرم گردد.
- عدس را از شب قبل خیس نموده و با 3-2 پیمانه آب به مدت 1 ساعت روی حرارت ملایم بپزید تا نرم گردد.
- به گندم و حبوبات در خاتمه ساعت اول پخت، کمی نمک اضافه کنید.
- 4-3 قاشق از پیاز داغ را در یک قابلمه جادار ریخته و بلغور گندم و حبوبات پخته را در قابلمه بریزید.
- اسفناج را به قابلمه اضافه نموده و هم بزنید.
- 40-30 دقیقه دیگر صبر کنید تا آش روی حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد. اگر لازم بود کمی آب جوش اضافه نموده و آش را هم بزنید تا ته نگیرد.
- آش را در ظرف سرو کشیده و روی آن را با پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ تزیین کنید.
2. طرز تهیه آش بلغور گندم با گوشت (هندی)
این آش خوشمزه، با یاری پیاز داغ و ادویه شکل هندی به خود گرفته، ولی تشخیص هویت حقیقی آن که همان حلیم ایرانی باشد، زیاد سخت نیست. در هر حال گوشت این آش هم مانند حلیم، باید از قلوه گاه یا دنده گوسفند انتخاب گردد تا پس از کوبیدن ریش ریش شده و کش بیاید. اگر چربی گوشت زیاد است بهتر است از میزان روغن کم گردد.
مواد لازم | |
بلغور گندم خیس خورده | 4 پیمانه |
گوشت با استخوان | 500 گرم |
پیاز برای پختن گوشت | 1 عدد |
پیاز برای پیاز داغ | 3-4 عدد |
سیر له شده | 5-6 پر |
گشنیز ساطوری | 2 پیمانه |
زردچوبه، نمک و روغن | به میزان لازم |
فلفل قرمز سائیده | به میزان لازم |
ادویه سائیده (تخم گشنیز، زیره، هل، دارچین، فلفل سیاه) | 2 قاشق غذاخوری |
دستور تهیه:
- بلغور را با 3 لیتر آب و اندکی نمک در قابلمه جاداری روی حرارت ملایم بار گذاشته و فرصت دهید حدود 2 ساعت بپزد تا لعاب دهد.
- درب قابلمه را نیمه باز گذاشته و گاهی هم بزنید. اگر گندم کم آب شد، کمی آب جوش اضافه کنید.
- گوشت را با پیاز خرد شده در 1 لیتر آب روی حرارت بالا به جوش آورده، کف گوشت را بگیرید، حرارت را کم نموده و درب قابلمه را ببندید.
- 3 ساعت فرصت دهید تا گوشت بپزد. در خاتمه پخت، گوشت باید کمتر از 3 پیمانه آب داشته باشد؛ اگر آب زیاد بود درب قابلمه را برداشته و حرارت را کمی زیاد کنید تا آب آن کم گردد.
- در یک ماهیتابه پیاز را سرخ کنید، سپس سیر و زردچوبه و فلفل قرمز را به آن اضافه نموده و کمی تفت دهید.
- در خاتمه ساعت دوم پخت گوشت، پیاز داغ و ادویه را با اندکی نمک به آن اضافه کنید.
- استخوان گوشت را پس از پختن از آن جدا نموده و گوشت را بکوبید تا ریش ریش گردد.
- گوشت کوبیده را به همراه آب گوشت در قابلمه گندم ریخته و هم بزنید تا به به جوش آید.
- گشنیز را اضافه نموده و حرارت را کم کنید، فرصت دهید تا 20-15 دقیقه دیگر بپزد.
- در خاتمه آب و نمک آش را میزان نموده و از روی حرارت بردارید.
3. طرز تهیه آش بلغور گندم با آب قلم
این آش را معمولا با آب قلم یا عصاره گوشت درست می نمایند و به عنوان یک غذای ویژه مراسم مذهبی و نذورات در ماه رمضان و ماه محرم مورد استفاده قرار می گیرد.
مواد لازم | |
بلغور گندم خیس خورده | 3 پیمانه |
آب قلم (عصاره گوشت) | 3-4 پیمانه |
نخود | 1/2 پیمانه |
شوید و گشنیز ساطوری | 2 پیمانه |
زردچوبه | 1-2 قاشق مرباخوری |
نعنا داغ | 2-3 قاشق غذاخوری |
نمک | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- نخود را از شب قبل خیس نموده و سپس با زردچوبه در 1 لیتر آب بر روی حرارت ملایم بپزید. 2 ساعت یا بیشتر فرصت دهید تا نخود کاملا نرم گردد.
- نیم ساعت پیش از خاتمه پخت نخود، سبزی را به همراه 2-1 پیمانه آب جوش و اندکی نمک به آن اضافه نموده و هم بزنید.
- بلغور گندم را در 4 لیتر آب در قابلمه جاداری با درب نیمه باز بر روی حرارت ملایم به مدت 2 ساعت بپزید. گاهی هم بزنید تا ته نگیرد و در خاتمه ساعت اول نمک بزنید.
- نخود و سبزی پخته را به گندم اضافه نموده، آب قلم یا عصاره گوشت را در قابلمه ریخته و حرارت را ملایم کنید تا به جوش آید.
- پس از اینکه آش جا افتاد از روی حرارت برداشته و با نعنا داغ تزیین کنید.
در این مطلب با طرز تهیه آش بلغور گندم به سه روش آشنا شدید که در نقاط مختلف ایران به روش های متفاوتی پخته می گردد. خوردن این آش به دلیل مقوی بودن، در ماه رمضان به روزه داران توصیه می گردد. باز کردن افطار با این آش خوشمزه علاوه بر اینکه معده را آماده غذا خوردن می نماید انرژی را نیز به بدن بر می گرداند. در خاتمه به علاقمندان آش مطالعه مطلب طرز تهیه آش ترش و نکاتی برای طبخ آنرا توصیه می کنیم.
منبع: setare.com