عمان؛ پناهگاه لاک پشتهای در حال انقراض
به گزارش اخبار مشروح، این برنامه زندگی در عمان به زیبایی های خط ساحلی این کشور و کاوش در حیات دریایی غنی آن، از جمله نگاهی به لاک پشتهای سبزِ در معرض انقراض پرداخته است.
با تور عمان لحظه آخری از سفری عالی برای کسب آرامش لذت ببرید و با شهرهای زیبای صلاله و مسقط عمان آشنا شوید.
بندر خَیران، یکی از پناهگاههای طبیعی حیات وحش در این کشور است. تالابی عظیم با حاشیه ای پوشیده شده از جنگلهای حرا که با جزایر و خلیج های کوچکش یک زیست بوم منحصر به فرد محسوب می گردد.
لوبنا حمود الخروسی، رئیس مرکز تحقیقات آبزیان در عمان می گوید: بندر خیران از نظر تنوع زیستی در دریا و روی زمین، بسیار غنی و دارای اندوخته ای از جانوران متنوع است. انواع پرندگان، صخره های مرجانی، ماهی ها و تنوع غنی از درختان حرا. چنین چیزی در دیگر ذخیره گاههای طبیعی وجود ندارد.
بخش قابل توجهی از این گنجینه در زیر آب پنهان است. آبِ گرم و صخره های مرجانی، ماهی های استوایی را به این خلیج کشانده است. حدود دویست نوع ماهی مختلف و نزدیک به 45 نوع صخره مرجانی را می توان در این ذخیره گاه طبیعی مشاهده کرد.
در شرق شبه جزیره عربستان هم شهر صور قرار گرفته است. شهری که در گذشته از مراکز اصلی تجارت با هند، آفریقا و جنوب شرق آسیا بوده است. این شهر بعلاوه برای لنج های سنتی اش معروف است. از قرنها پیش این لنج های چوبی در اقیانوس هند برای حمل کالا استفاده می شدند. ساخت آنها بدون ترسیم هیچ نقشه ای روی کاغذ آغاز می گردد و طرح لنج همیشه در سر سازنده آن است.
خالد العریمی، سازنده لنج می گوید: ما کار را با ساخت بدنه اصلی یا همان ستون فقرات لنج آغاز می کنیم. سپس دنده ها و سقف را می سازیم. به محض آنکه لنج آماده شد، آن را به دریا می اندازیم.
خالد العریمی متعلق به خانواده ای است که بطور سنتی در ساخت این لنج ها مهارت زیادی دارند. ساخت یک لنج چوبی آن هم با چوب ساج، بیش از هشت ماه طول می کشد. حتی امروز هم همه چیز همچنان با دست انجام می گردد.
خالد العریمی می گوید: ما در اطراف هر میخ پنبه می گذاریم. پنبه باید در روغن خیس شده باشد. پس از آن میخ را در چوب فرو می کنیم. پس از آن ماده عایقی به نام لامی را روی آن می گذاریم و به این ترتیب آب دیگر نمی تواند به آن سو نفوذ کند و میخ زنگ نمی زند.
در نزدیکی این منطقه یکی از باارزش ترین ساحل های این کشور واقع است. ساحل راس الجینز پناهگاههای لاک پشتهاست. این منطقه ساحلی یکی از سواحل پرحفره دنیا محسوب می گردد. پس از هزاران کیلومتر سفر در اقیانوسها، لاک پشتهای سبز به این ساحل می آیند تا تخم گذاری نمایند.
ناصر ال زدجالی از هفت سال پیش در اینجا مشغول مشاهده رفتار این حیوانات غول آسای مهربان است.
او می گوید: لاک پشت همراه با جزر و مد آب، از دریا بیرون می آید، در آن موقع او بسیار سنگین وزن است و می تواند بین 80 تا 150 کیلوگرم وزن داشته باشد. هنگامیکه از آب خارج می گردد، از یکی از چاله های خالی اینجا استفاده می نماید. پس از آن آغاز می نماید به عمیق تر کردن این حفره و تخم گذاشتن. سپس به یاری باله هایش شن و ماسه ها را به سمت عقب می راند و به آرامی به سمت جلو حرکت می نماید.
پس از پنجاه روز بچه لاک پشتها از تخم خارج شده و خطرناک ترین سفر زندگیشان را آغاز می نمایند. سفری که روباههای گرسنه، پرندگان و خرچنگها در جهت آن کمین نموده اند. شانس آنها برای زنده ماندن کم است. از هر هزار بچه لاک پشت تنها یک یا دو بچه لاک پشت زنده می مانند و در صورت زنده ماندن 25 سال بعد دوباره به همین ساحل برمی گردند، جایی که در اولین روز زندگی، اشعه نور را دیده اند.
منبع: یورونیوز